Daging Kambing Panggang(BBQ)

Cara Cuci Daging Kambing :

  1. Gaul daging kambing dengan gula.
  2. Basuh daging kambing dengan tepung gandum.
  3. Gaul daging kambing dengan gula tu untuk cepatkan keluarkan darah dari daging
  4. kambing tersebut. Biarkan10 minit atau seberapa lama anda suka. Jangan la sampai
  5. berjam-jam pula, bila nak perap kalau macam tu.
  6. Selesai dengan gaul dengan gula, basuh daging kambing dengan tepung gandum. Untuk menambahkan  bau hamis.
     
Bahan untuk Rempah Perap Daging Kambing Bakar BBQ :
  1. Lada Hitam (segengam)
  2. Bawang Putih (1 labu)
  3. Sos Cili
  4. Sos tiram 
  5. Minyak







Cara sediakan Rempah Perap Daging Kambing Bakar BBQ :

  • Ketuk bawang putih.
  • Panaskan kuali. Tumis bawang putih.
  • Bila dah naik bau, masukkan lada hitam.
  • Biarkan sejuk. Tumbuk lada hitam dan bawang putih sehingga lumat.
  • Dalam mangkuk lain, campurkan sos cili dan sos tiram

Cara perap daging kambing :

  1. Gaul daging kambing dengan lada hitam dan bawang putih yang dah ditumbuk lumat sehingga sebati.
  2. Then, gaul dengan sos cili dan sos tiram
  3. Perap sekurang-kurangnya 30 minit. Lagi lama lagi sedap.
  4. Mudah kan? Siap dah daging kambing diperap untuk acara BBQ. Nak grill pun boleh.















Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Ayam Masak Merah

Nasi Ayam